Manifestacija “Dani bilja i gljiva” i Susret mladih planinara “Lisičji dan”

Manifestacija "Dani bilja i gljiva" i Susret mladih planinara "Lisičji dan"

Kada

08.06.2024.    
09:30 - 17:00

Gde

Seosko turističko domaćinstvo Sunčev breg, zaseok Bara, planina Kukavica
zaseok Bara, selo Slatina, Velika Grabovnica, Leskovac, 16221

Tip događaja

Dobrodošli na planinu Kukavicu. Dobrodošli na Susret mladih planinara „Lisičiji dan“. Dobrodošli na manifestaciju „Dani bilja i gljiva“.

Manifestacija „Dani bilja i gljiva” i SMP „Lisičji dan” imaju za cilj promociju zdravog načina života, života na selu, običaja, tradicije i kulturne baštine ovog kraja, zaštitu i očuvanje životne sredine, kao i promociju turističkog potencijala planine Kukavice, Leskovca i okoline.

U okviru manifestacije biće održan mali sajam domaćih proizvoda i proizvoda kućne radinosti proizvođača, izlagača iz sela Slatina, Tulovo i okoline i edukativna izložba gljiva. Na sajmu će posetioci moći da kupe između ostalog i proizvode od gljiva, med, domaće sokove i razne ukrasne predmete izrađene od prirodnih materijala.

Manifestacije će se održati u Seoskom turističkom domaćinstvu „Sunčev breg“ u zaseoku Bara na obroncima planine Kukavice. Učesnicima će biti na raspolaganju 2 staze za pešačenje različite težine, sportske i obrazovne aktivnosti i dodatni zabavni program.

Opšte informacije:

  • Voda svakako se preporučuje da svaki učesnik ponese minimum 1 litar
  • Staze su bezbedne i propisno markirane
  • Hrana: doručak je iz ranca. U ponudi imamo organizovan ručak u Seoskom turističkom domaćinstvu „Sunčev breg“. Ručak: gljivarski kotlić, pasulj i kupus iz kotlića, salata i hleb po ceni od 400 dinara. Potrebno je poneti pribor za jelo i činiju za ručak.  Deca (učenici) do 4. razreda osnovne škole ne plaćaju ručak.
  • Kako doći do odredišta: Autoputem E75 (koridor 10) do isključenja za Leskovac. Nastavak magistralnim putem do mesta Velika Grabovnica a zatim lokalnim putem preko sela Mala Grabovnica, Zagužane, Zoljevo do sela Tulovo. Od sela Tulova do zaseoka Bara makadamskim putem u dužini od 3 km. Posebna napomena oko prevoza: do sela Tulova je odličan asfaltni put i može se doći autobusom. Parkirati se duž lokalnog puta na početku sela. Od sela Tulova do zaseoka Bara je neprohodno za autobuse. Kombi prevoz, auto ili džip komotno može doći do zaseoka Bara. Na samom ulazu u selo PSK „Kukavica“ obezbeđuje ljudstvo oko pomoći parkiranja i usmeravanja do odredišta. Grupe koje dolaze autobusom nastavljaju do odredišta pešice i do odredišta im je potrebno 45 min. laganog hoda.

Ova akcija se organizuje u saradnji PSK „Kukavica“, Ekološko društvo „Vlajna“ i Seosko turističko domaćinstvo „Sunčev breg“.

Za više informacija pozovite:

  • 065/2824655 Dejan Savić, predsednik PSK „Kukavica“

064/2854854 Selena Jovanović predsednica ED “Vlajna