O mreži

Mreža Jezgro pokrenuta je 2019. godine na inicijativu Dragane Tomić Pilipović, predsednice Centra za društveno odgovorno preduzetništvo iz Vrmdže, u svrhu stvaranja mreže stručne i ljudske podrške ženama u seoskim sredinama. Osnovana je radi unapređenja kvaliteta života i ekonomskog osnaživanja žena kroz lični razvoj, kao i pomoć da uspešno realizuju željenu preduzetničku ideju, unaprede svoj seoski biznis i(li) zajednicu u kojoj žive.

Od samog starta Jezgro okuplja kako ostvarene žene iz seoskih područja, tako i one koje imaju dugogodišnje iskustvo života i rada u selima širom Srbije. Svima im je zajedničko da zagovaraju rodnu ravnopravnost, ravnopravne šanse za pojedince i osnaživanje žena i podizanja svesti o važnosti ženskog preduzetništva i njenog ekonomskog i ličnog rasta i razvoja.

Naša misija

Podržavamo i povezujemo preduzetnice svog života. Stvaramo sigurnije i podsticajnije okruženje za žene u seoskom okruženju u kojem one mogu da ostvare poslovni napredak i kvalitetniji život za sebe i svoju porodicu.

Osnažene na odgovarajući način, žene sa sela mogu i treba da preuzmu glavnu ulogu kao pokretačice promene na ruralu, koje oblikuju svoje ekonomsko, socijalno, zdravstveno ili obrazovno okruženje.

Naši ciljevi

✔️ Kreiranje pozitivnije slike o životu i radu u selu za ženu.

✔️ Obezbeđivanje dugoročnih efekata ekonomskog osnaživanja i harmonične funkcionalne zajednice u kojoj žene jesu akteri pozitivnih promena u svom okruženju.

✔️ Uspostavljanje sistema podrške kroz mentorstvo i edukaciju u skladu sa potrebama mentorina uzimajući u obzir kulturološke i teritorijalne specifičnosti.

Naš način

Koristeći kapacitete mreže Jezgro CDOP osmišljava i realizuje projekat “Novo lice žene sa sela” usmeren na osnaživanje mladih žena, pripadnica etničkih manjina i povratnica koje žive i rade u ruralnim delovima Srbije.

Centralni deo projekta je mentorski program, koji ima za cilj jačanje ličnih i poslovnih kapaciteta žena kroz kreativan rad i edukacije, podizanje svesti o diskriminaciji i nasilju, podizanje svesti o značaju prevencije bolesti, pristup informacijama koje su neposredno važne za njihove svakodnevne živote. Kroz projekat i aktivnosti mentorskog programa želimo da razvijemo mrežu mentorki i mentorina ne samo iz različitih sfera interesovanja, poslovanja i ekspertiza nego i iz različitih regiona Srbije što stvara posebnu dodatnu vrednost za učesnice programa.

Naš pristup

✔️ Podrška i usmeravanje koja dolazi iz empatije, informisanosti i iskustva.
Podstičemo žene iz seoskih sredina da iskorsite svoje znanje, veštine i resurse za stvaranje ekonomske dobiti i ličnog blagostanja za sebe, porodicu i zajednicu.

✔️ Oslonac i ohrabrivanje na putu ispunjenja poslovnih i ličnih ciljeva (napretka).
Predstavljamo mesto gde pitanja nalaze odgovor i gde se raste kroz upoznavanje i umrežavanje sa drugim ženama. Koristimo savremenu tehnologiju u službi ljudske efikasnosti i povezivanja.