Izvan stereotipa

Najveća borba koju jedna žena sa sela ima je borba sa stereotipima koji je svakodnevno okružuju i utiču na njen život, a koji potiču iz njenog patrijarhalnog vaspitanja, nametnutih uloga i važnosti ispunjavanja očekivanja društva.

Ali šta su stereotipi, ako ih ogolimo i demistifikujemo?

Misao. Nečija misao o određenoj temi ili osobi koja je postala stav, uverenje a onda je i kreirala vrednosti zajednice i društva. Misao koju su drugi usvojili kao svoju istinu jer je nisu preispitali, već su je samo prihvatili. Jer je lakše, jer tako treba, jer to svi rade. I možda najvažnije – jer nisu znali drugačije.

Mi smo ovim predavanjem želeli da vam istaknemo nekoliko važnih stvari:

  • Misli su promenljive i to vrlo lako promenljive.
  • Logično je zaobići logiku u životu. Jer ono što smatramo „logičnim“ možda je samo uspostavljen i način i sistem razmišljanja koji vas drži u mestu, baš tamo gde drugi žele da budete.
  • Strah, sumnja, preispitivanja, uloge – isti su za sve, bez obzira na to gde se nalaze. Vaše mesto gde ste se rodile ili gde se sticajem okolnosti nalazite ne određuje ono što vi jeste. Vi ste kreator svoje životne priče.
  • Važno je da osvestite šta vaš posao donosi drugima i vama u široj slici.

Uvek je pravi trenutak da živite svoje snove, da sanjate, da ih otkrivate i da napredujete. Neki to mogu da zovu prosvetljenjem, mi to zovemo – edukacijom.

Predavanje o unutrašnjem osnaženju održala je Jasmina Stojanović, koja je skoro dve decenije u medijima, bila je glavna i odgovorna urednica magazina “Sensa”, projektna menadžerka Adria Media Group, projekta i editorijal menadžerka magazina “Original” Fondacije Novak Đoković, preduzetnica, osnivač agencije Moahaza, ko-osnivač portala VremeZa, ko-osnivač edicije knjiga Momentum Publishing sa izdavačkom kućom Finesa izdavačka kuća. Sertifikovani je ICI Coach, Wing Wave coach, NLP master, među brojnim drugim obukama i sertifikovanim treninzima iz oblasti ličnog razvoja i holističkog života i poslovanja. Autorka je knjige sa biografskim elementima i intervjuima sa brojnim poznatim učiteljima i naučnicima današnjice pod nazivom “Sreća kao razvoj svesti”, sa željom da istakne kako je “Svestan život – srećan život!”.


Snimak predavanja


Radna sveska “Unutrašnje osnaženje”

Radna sveska “Unutrašnje osnaženje”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *