Snaga aktivizma – Tanja Grgić

Kostolac je moj dom već 39 godina – mali industrijski gradić u Braničevskom okrugu, nadomak Požarevca. Poznat je po elektranama, kopovima i Arheološkom nalazištu Viminacijum.

Kao majka troje dece, izuzetno sam ponosna na njih. Poslednjih nekoliko godina, pored svog redovnog posla, posvetila sam se aktivizmu koji je postao moja velika strast. Uprkos tome što su prava žena svuda ugrožena, u našem malom mestu gde patrijarhat ima snažan uticaj, baviti se ovom vrstom aktivizma predstavlja veliki izazov. Osnivačica sam udruženja “Uspešne žene Kostolca”, koje se bavi ovim temama. Za pet godina koliko postoji, udruženje je edukovalo najmanje 300 devojčica o značaju obrazovanja i štetnim praksama dečijeg braka. Tribinama, uličnim akcijama, okruglim stolovima i sastancima sa institucijama, skrenule smo pažnju javnosti na rodno zasnovano nasilje u porodici i društvu. Temama kojima se posvećujemo su: nasilje nad ženama i devojčicama, vršnjačko nasilje i prinudni, rani brakovi.

Mreža Jezgro je prepoznala iskru u meni i pomogla mi da prepoznam svoju vrednost. Često zaboravim na sebe u želji da se posvetim drugima, ali svaka reč pohvale ima snažan uticaj na mene. Tada sam postala svesna da mogu, da sam vredna i da zaslužujem da budem ponosna na svoj rad. Šalim se kada kažem da želim NOBELOVU NAGRADU, ali sebe zaista vidim kao glasnu zagovornicu prava na život bez nasilja, koja će biti prepoznata ne samo u svojoj lokalnoj zajednici, već i šire.

Kada razmišljam o svojoj budućnosti, želim ostati u svojoj kući. Međutim, nedostaje mi mali ranč sa životinjama koje bi slobodno šetale i bile moji ljubimci. Znam da se želje ostvaruju ako se dovoljno jako žele.

Tanja Grgić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *