Briga o novcu – briga o sebi

Karolina Herbut

Briga o ličnim finansijama je važna veština za ženu sa sela iz više razloga, s obzirom na specifičnosti života u ruralnim sredinama. Prvo, ova veština omogućava ženama da prepoznaju i iskoriste finansijske resurse koje imaju na raspolaganju, poput prihoda od poljoprivrede, kako bi osigurale stabilnost svojih porodica. U ruralnim područjima, gde poljoprivreda često čini temelj egzistencije, razumevanje efikasnog upravljanja prihodima i troškovima postaje ključno za održavanje ekonomske održivosti domaćinstva.

Drugo, briga o ličnim finansijama pruža ženama nezavisnost i samostalnost u donošenju odluka o svojim budućim ciljevima. Kroz osnaživanje ovom veštinom, žene postaju sposobne da planiraju dugoročno, postavljaju ciljeve za sebe i svoje porodice, te ostvaruju finansijsku autonomiju. Uzimajući u obzir posebne izazove i potrebe ruralnih žena, briga o ličnim finansijama postaje ključni alat za poboljšanje kvaliteta njihovog života i pružanje temelja za održivo ekonomsko jačanje ruralnih zajednica.

Zato smo se na ovom predavanju bavili ne samo razumevanjem brojeva i njihovom logikom, već kako da kroz brigu o novcu kreiramo lično blagostanje, jer prema rečima naše predavačice “Briga o novcu je zapravo briga o sebi – o zdravlju, sreći i sigurnosti”. Jednom rečju, kroz ovo predavanje istražili smo načine kako preuzeti kontrolu nad ličnim finansijama i stvoriti održivu budućnost za sebe i svoju porodicu.

Prisustvo ovom predavanju je učesnicama donelo:

  • Informisanost o osnovnim pojmovima za upravljanje ličnim finansijama 
  • Osnaženost da koristeći smernice sa predavanja preuzmu kontrolu nad svojim finansijama
  • Usmerenost kako da ostvare ušteđevinu i sagledaju mogućnosti investiranja za svoje ideje. 
  • Motivisanost da zakorače na sopstveni put ostvarivanja ličnih i poslovnih ciljeva.

Naš predavač je Karolina Herbut, finansijska savetnica, edukatorka i kouč. Iza sebe ima 15+ godina iskustva u finansijskom sektoru. Vlasnica je firme Herbut Consulting (https://www.herbutkarolina.com/) i predsednica je Centra za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN). Lansirala je prve finansijske wellbeing i online programe o ličnim finansijama na našim prostorima, kao i e-knjigu „Upravljanje ličnim finansijama“. Kroz njene edukacije, konsultacije i koučing, čiji fokus je povećanje finansijske pismenosti I ekonomsko osnaživanje građanja, je do sada prošlo više hiljada osoba. 

Ako želiš da više saznaš zašto i kako žene treba da se bave svojim finansijama, OVDE možeš pročitati Karolinin tekst na tu temu.


Upitnik za samoprocenu iskorišćenosti finansijskog potencijala

Takođe ovde možeš skinuti i UPITNIK SAMOPROCENE ISKORIŠĆENOSTI FINANSIJSKOG POTENCIJALA koji će ti reći da li i koliko koristiš svoj finansijski potencijal.

Upitnik za samoprocenu iskorišćenosti finansijskog potencijala

Materijal sa predavanja

Ovaj sadržaj dostupan je samo članicama mreže. Ukoliko želite da se pridružite kao korisnik platforme Mreže Jezgro, kliknite na link.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *