Kosmočaj, živim svoj san- Jelena Sarić

Živim u mestu Nemenikuće podno planine Kosmaj, majka sam, supruga, IT menadžer i već neko vreme se iz ljubavi i hobija bavim lekovitim biljem.

Odrasla sam u porodici koja se od kako znam za sebe bavila poljoprivrednom proizvodnjom.

Još od vremena kada je mene i školske drugove i drugarice nastavnik biologije vodio kroz livade i pašnjake rodne Vlaške, razvila se ljubav prema prirodi, životnoj sredini, životu u skladu sa prirodom.

Učio nas je kako se koja biljka zove, koji je latinski naziv, za koje bolesti je lekovita, a mi smo ushićeno slušali, donosili primerke kako bi ih on bliže rastumačio. Leta bih provodila u voćnjacima, na livadama, istražujući biljni svet. U tome sam oduvek pronalazila smisao i svoj mir.

Od jedne stare bake iz komšiluka sam slušala često o dejstvu lekovitog bilja i o tome kako svaka biljka ima svoje vreme, kada se bere, kada je najlekovitija, da u isto vreme može biti i otrov i lek.

Pošto su me životni putevi odveli daleko od svega toga, na neko vreme sam potpuno zaboravila na lekovito bilje.

S obzirom da sam majka dve devojčice, javila se potreba u jednom trenutku za domaćim kantarionovim uljem, koje je trebalo da koristim kao sredstvo protiv temenjače. Bilo je leto 2020, period COVID još u punom jeku, ja još uvek na porodiljskom odsustvu. Kažem mužu: „Nemoj da kupuješ ulje, napraviću ga sama.“ Hvala dragom Bogu, na Kosmaju je na pretek livada, pašnjaka, obronaka šuma gde se kantarion i drugo lekovito bilje mogu pronaći.

Tako sam krenula sa spremanjem ulja, ne samo kantariona, već i maslačka, ulja lavande, ruže, koja su zapravo macerati, idejom o KOSMOČAJ-u kao mini radionici macerata i sopsvenom zasadu lekovitog bilja. Registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje smo muž i ja već imali smo prilagodili ovoj poljoprivrednoj grani, kreirali smo svoj mini brend, stranice na društvenim mrežama, i započeli malu priču koja je u početku prestavljala hobi koji donosi dodatni prihod, a sada imamo planove da se razvije u mali porodični biznis.

Kada sam krajem prošle godine čula za mentorski program NOVO LICE ŽENE SA SELA -Mreže jezgro, pomislila sam da je to idealna prilika da se steknu neka nova znanja u vezi sa uzgojem lekovitog bilja, plasmana gotovog proizvoda i želja mi je bila da se priključim ovoj mreži zaista izuzetnih žena koje svoje znanje nesebično dele i prenose na druge.

Moje mentorke su nekoliko meseci radile sa mnom na upoznavanju sa detaljima oko načina kako doći do potrebnih sredstava za proizvodnju, programa subvencija, procesa proizvodnje, maceracije i registracije i plasmana gotovog proizvoda. Njihovo iskustvo mi je dragocen input i velika pomoć da realizujem svoj san – plantažu lekovitog bilja na Kosmaju. Za početak bismo krenuli sa uzgojem kantariona, proizvodnjom macerata i plasmanom po maloprodajama i prodavnicama zdrave hrane, a kasnije, kud nas put odnese.

Srećan je samo onaj ko je u skladu sa onim sto jeste, a da bi živeo u skladu sa sobom, moraš znati ko si.

Zahvalna sam MREŽI JEZGRO, mentorkama i rukovodiocima ovog projekta, što su meni i ostalim ženama pomogli i dali podršku da svoje snove ne sanjamo već živimo!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *