Od Holandije do etno kuće Sladinac – Jelena Stokić

Oduvek sam sa porodicom negovala tradiciju naših predaka. Trudili smo se da sačuvamo njihove priče, predanja, kao i materijalne dokaze njihovog postojanja. Posedujemo staru porodičnu kuću, etno kuću Sladinac, koja se nalazi na putu između Golubačke tvrđave i Manastira Tumane. Ona je postala etno izložbena postavka u kojoj brižljivo vodimo računa o svim autentičnim predmetima i prenosimo priče koje su sa kolena na koleno prepričavane.

Nudimo putnicima doživljaj našeg nasleđa uz domaće sokove i hranu, čime očuvamo kuću kao nasleđe.

Posle jednog perioda provedenog u Holandiji, patriotizam i ljubav prema korenima su postali još veći. Sa suprugom i decom odlučila sam da se posvetim životu i radu na selu i obnovi našeg domaćinstva. Kontakt sa prirodom, čist vazduh i mir su ono što me motiviše da moj primarni posao bude ovde, a ne u gradu ili kompaniji. Ovog juna naša porodica dobila je prinovu, ali i sa četvoro dece idemo u nove pobede jer za ženu sa sela ne postoje granice.

Mreža Jezgro je kroz mnogo besplatnih kurseva u ponudi doprinela nekim mojim novim veštinama i znanjima, kao i razmenama iskustava sa ženama i mentorkama koje su u mreži. Ponosna sam što sam uspela da budem deo ove divne priče i jedna karika u lancu jakih žena, posebno jer sam tokom čitavog programa održavala trudnoću.

U narednom periodu vidim sebe kao još jednu ostvarenu ženu sa sela koja živi svoj san i prenosi lepotu života na selu drugima. Nadam se još nekim sličnim projektima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *