Liderstvo od uticaja

Liderstvo je kombinacija lične motivacije i vizionarstva, proaktivnosti i društvenog uticaja. Osoba koja poseduje liderske veštine uspešno definiše i izražava svoju viziju, u stanju je da prepozna resurse i mobiliše ih, sarađuje sa lokalnom samoupravom i zajednicom; slobodno se umrežava van svoje lokalne zajednice. Samo liderstvo se meri uticajem koji imamo ili ostvarujemo u našem užem i širem okruženju, pre svega opsegom i načinom sopstvenog delanja.

No, kakvo je liderstvo neophodno ženi na selu da bi dobila podršku za svoju ideju ili akciju? I da li je moguće za nju da probije barijere koje donosi patrijarhalno okruženje, kulturološko nasleđe, ekonomska nejednakost, nedostatak podrške i ograničen pristup obrazovanju i informacijama.

Zato na ovom predavanju pričamo o tome:

  • Da li jedna žena sa sela može da manifestuje svoj lični put vizionara u seoskom okruženju i kako. 
  • Kako se definišu i pokreću resursi za realizaciju lične vizije, i zašto ono od čega smo sazdani utiče na naš poduhvat bez obzira gde smo i ko smo u datom trenutku. 
  • Zašto je nekad važnije imati kvalitetne ljude oko sebe od samih materijalnih resursa.
  • I zbog čega se uspešno liderstvo određuje prema nivou uticaja koje imamo na okruženje, a ne prema poziciji koju imamo. 

Bez obzira u kojoj ste fazi svog puta, u kojoj ulozi i kakvo vam je okruženje, za liderstvo od uticaja – umrežavanje, prava podrška i stalna edukacija donosi samosvest i samospoznaju da gde god da ste, niste same. Ima nas dosta koje sanjamo i delamo prema opredeljenju srca. A mreža Jezgro je mesto koje nas na tom putu okuplja i bodri da ne odustanemo.

Predavač je Dragana Tomić Pilipović, sa blizu 30 godina iskustva u razvoju organizacija i pojedinaca. U svetu je prepoznata kao inovatorka socijalnih promena u ruralnim zajednicama. Pokrenula je prvi kovorking prostor na selu Rural HUB (www.ruralhub.rs) u selu Vrmdža, Sokobanja. Nosilac je međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad na oživljavanju sela.  Pokretačica je mreže „Jezgro“ koja spaja žene sa ruralnih područja iz cele Srbije i onih koje su povezane sa tim temama. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu, a zvanje Magistra ekonomskih nauka je stekla 2006. godine na Univerzitetu u Trentu, Italija na smeru Lokalnog razvoja za zemlje Balkana i oblasti u tranziciji.


Snimak predavanja

Ovaj sadržaj dostupan je samo članicama mreže. Ukoliko želite da se pridružite kao korisnik platforme Mreže Jezgro, kliknite na link.

Materijal sa predavanja

Ovaj sadržaj dostupan je samo članicama mreže. Ukoliko želite da se pridružite kao korisnik platforme Mreže Jezgro, kliknite na link.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *