Stare mustra na nov način – Anica Janevski

Moja veza sa mestom u kome živim je moje odrastanje i stasavanje u brdskom planinskom predelu. Veza sa mestom u kome živim me vezuje pre svega odrastanje, porodica, ljubav prema životu na selu. Dolazim sa Stare planine i težim ka tome da očuvam tradiciju na moderan način.
Posebno me vezuju kulturološko nasledni koreni pre svega u porodici, sa obe strane i majke i oca. Sa tatine strane bili su vrsni izrađivači predmeta od drveta, a sa mamine strane vrsni muzičari, ali i izrađivači duvačkih instrumenata, pre svega frule. Ali i pletilje i vezilje koje su pripremale darove. Izrada ručnih radova, inspirisane odevnim predmetima iz ormara mame, bake i prabake. Stare mustra na nov način.

Ljubav prema pletenju rađala se uz moje odrastanje i stasavanje u brdsko planinskom predelu u kome je pletenje glavna aktivnost žena na selu. Odrastala sam sa tim, tako se i ljubav prema toj kreativnosti razvijala, a nije isključeno da to nosim u svom nesvesnom, kao nasleđeno iskustvo predaka. Od mojih baka. Težim ka tome da tradicionalnu nit predstavim na savremen način.

Pre svega da se osvesti za ono što je duboko u našoj kolektivnoj svesti, a to je da su naše pretkinje sa zadovoljstvom jurile svom ognjištu itekako uživale u štrikanju recimo dvopređnih čarapa za svog muža, brata, sina… Da budu ponosne na bogastvo svih tih mustra i šara koje itekako mogu kreativno da se prenesu na savremene predmete odevanja i da budu totalno autetični i šik. Da moja priča bude motivišuća za njih i njihov rodni kraj da izvuku nešto iz svog okruženja i prenesu u primenu.

Pre svega ponosna i zahvalna što sam bila deo projekta “Novo lice žene sa sela”. Za mene to je bilo jedno posebno iskustvo. Upoznala sam divne žene i njihove priče. Naučila sam mnogo toga, a posebno bih izdvojila rad na svom Instagram profilu i sve vezano za promociju svojih proizvoda na društvenim mrežama. Veliko hvala mojoj dragoj mentorki Jasmini, divnoj ženi koja mi je dosta pomogla oko vođenja Instagram profila. Mojoj dragoj Dragani posebna zahvalnost što sam bila deo fatastičnog tima, što sam se uvek osećala posebno na svim predavanjima i što smo kao jedna velika porodica…

Sa svojom porodicom ostajem i nastavljam život na selu u brdskom planinskom predelu. Nastaviću da negujem tradiciju i sačuvam od zaborava. Neostvarena želja mi je atelje u kome bi se uspešno nastavila moja kreativna radoznalost. U budućnosti radiću na tome.

https://www.instagram.com/Milinahandmade

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *